Studie dvojčat nenašla žádné důkazy, že by marihuana snižovala IQ u teenagerů

Minnesota Twin Family Study, která sledovala 2 277 dospívajících dvojčat v letech 1990 až 1996, nenašla žádnou souvislost mezi užíváním marihuany a sníženým IQ. Vědci zjistili, že užívání cigaret bylo spojeno s poklesem IQ, ale nedokázali určit konkrétní příčinu. Další studie na 789 dvojčatech z let 1990 až 2006 používala stejné dotazníky, ale každého dospívajícího žádala, aby odpověděl na otázky týkající se marihuany, nadměrného pití a drog.

Ve studii vědci měřili skóre IQ a slovní zásoby pro každý pár zvlášť. Kontrolovali také socioekonomický původ, etnický původ a příjem stravy. Mezi neužívajícími a užívajícími dvojčaty však byly významné rozdíly v trajektorii IQ, takže přímá souvislost mezi marihuanou a IQ je nepravděpodobná. Kromě toho, design kontroly cotwin umožňoval potenciál pro nevysvětlitelné variace mezi dvojčaty. To usnadňuje zkoumání proveditelnosti přímého mechanismu mezi užíváním marihuany a poklesem IQ.

Na rozdíl od studie z Los Angeles, studie z Minnesoty použila různé průzkumy k posouzení užívání marihuany mezi teenagery. Otázky nebyly tak podrobné, takže výsledky nemusí být v každém případě stejné. Jedním z omezení studie dvojčat je to, že se účastníci sami hlásili. V důsledku toho nelze výsledky považovat za důkaz nebo vyvrácení asociace. Výzkumný tým doporučuje další výzkum, který by také zkoumal faktory, které ovlivňují užívání marihuany u adolescentů a jak ovlivňují jejich kognitivní schopnosti.

I když existují další studie, včetně dvojčat a studie obecné populace, výsledky jsou stále kontroverzní. Někteří odborníci se domnívají, že užívání konopí neovlivňuje IQ u dospívajících, ale že zvyšuje pravděpodobnost, že deviantní vrstevníci odrazují od studijních výsledků. Zjištění jsou založena na genetických faktorech a faktorech životního prostředí, nikoli konkrétně na užívání konopí. To naznačuje, že užívání marihuany přímo nesouvisí se sníženým IQ.

Vědci došli k závěru, že neexistuje žádný důkaz, že by marihuana snižovala IQ u teenagerů. Zjistili, že skóre IQ se mezi skupinami neliší. Dále nebyl žádný rozdíl mezi cotwiny užívajícími marihuanu a neužívajícími. https://www.ministryofcannabis.com/cs/samonakvetaci-seminka/auto-northern-lights-feminizovane Vědci zjistili, že mezi těmito dvěma skupinami nebyl žádný rozdíl v žádné jiné oblasti testů. Je možné, že rozdíly mezi těmito dvěma skupinami byly způsobeny tím, že vzorek MTFS zahrnoval velký počet dětí.

Zatímco studie dvojčat nezjistila žádný rozdíl mezi těmito dvěma skupinami, našli korelaci mezi užíváním konopí a IQ. Zjištění byla v souladu se zjištěními z první studie, která také zahrnovala dvojitou složku. Obě studie zjistily, že užívání konopí nemá negativní dopad na IQ u dospívajících. Zatímco marihuana může být škodlivá pro dospělé, není prokázáno, že poškozuje vyvíjející se mozek.

Vědci nenašli žádný důkaz o souvislosti mezi užíváním marihuany a IQ. Výsledky studie jsou slibné a poukazují na pozitivní vliv léku na mozek. Ačkoli validita studie nemůže zaručit, že prokáže, že určitá látka ovlivní výsledek, není důvod nechat se odradit nedostatkem důkazů. Mezi marihuanou a špatným IQ neexistuje jasná souvislost.

Studie Twins má další zajímavé výsledky. Ukazuje, že užívání marihuany nesnižuje IQ. Ve skutečnosti vědci zjistili, že užívání marihuany se významně nelišilo od dvojčat, která ji neužívala. Jinými slovy, užívání konopí marihuany nesnížilo IQ u dospívajících. To neznamená, že marihuana je špatná, ale studie nepodpořila předchozí studii. Závěry studie neprokazují žádné důkazy o tom, že by hrnec poškozoval zdraví člověka.

I když je ještě brzy říci, zda marihuana snižuje IQ, studie přináší důležité nové zjištění. Nezjistila žádnou souvislost mezi marihuanou a IQ a je také důležité poznamenat, že zjištění neprokazují příčinnou souvislost mezi marihuanou a IQ u dospívajících. Ve skutečnosti neexistuje žádný důkaz, že konzumace hrnců snižuje IQ u teenagerů. Pokud jste rodič, vaše dítě se to nikdy nedozví.