Historie marihuany od počátků k legalizaci

Historie marihuany začala mexickou revolucí, která vyvolala vlnu mexické imigrace do Spojených států. Tito přistěhovalci byli často zaujatí vůči svým tradičním způsobům intoxikace a šířily se fámy, že Mexičané poskytují „vražednou trávu“ americkým školákům. Později námořníci a západoindičtí přistěhovalci přivezli marihuanu do přístavních měst podél Mexického zálivu, kde se rychle spojila s Afroameričany, jazzovými hudebníky, prostitutkami a bělochy z podsvětí.

Zákaz marihuany, který byl poprvé uzákoněn v roce 1937, vedl k řadě represivních zákonů zaměřených na kriminalizaci této drogy. Jedním z takových zákonů byl zákon o dani z marihuany, který kriminalizoval držení marihuany mexickými a černými občany a droga byla zakázána pro lékařské účely. Tato legislativa vedla k rostoucímu počtu rasové a etnické diskriminace a mnoho Mexičanů a černochů bylo uvězněno za drogové trestné činy.

Historie rostliny konopí sahá tisíce let zpět a mnoho kultur využívalo marihuanu k léčebným účelům. Ve druhém tisíciletí před naším letopočtem byl široce používán jako bylinný lék v Asii a Evropě. Na konci 19. století byla rostlina konopí široce pěstována pro výrobu provazů a textilií. Dnes se různé sloučeniny marihuany (CBD a THC) používají pro lékařské účely a při rituálech.

Kromě zákazu jeho používání vedla mexická revoluce k přílivu mexických přistěhovalců do Spojených států. Zatímco imigranti s sebou přinesli užívání marihuany, protimexické nálady způsobily pokles nelegální imigrace. Ekonomická deprese ztížila přistěhovalcům najít práci a zhoršila rasové napětí. V důsledku toho mnoho lidí nemohlo najít práci a užívání marihuany začalo rychle klesat.

Zatímco legalizace drogy v současné době probíhá, existuje mnoho přetrvávajících otázek týkajících se její historie. Neexistuje žádný jasný historický důkaz, že marihuanu jako první použili Číňané, ačkoli ve starověku se s ní hojně obchodovalo. Pravděpodobnější je několik mýtů o užívání marihuany ve středověku. Během napoleonských válek byla portugalská královna umístěna v Brazílii a užívala marihuanu. Francouzi v té době vedli tažení v Egyptě a Sýrii. Během těchto kampaní se snažili udržet místní podporu tím, že přijali islámskou kulturu a vědeckou výměnu.

Nejstarší užívání konopí sahá až ke starověkým Řekům, kteří používali rostlinu zvanou bhang jako anestetikum a antiflegmatikum. Indiáni si mysleli, že konopí prodlouží život, zlepší myšlení, sníží horečku a navodí spánek. Peršané považovali konopí za jednu z nejdůležitějších léčivých rostlin a Řekové a Římané je považovali za užitečné při bolestech uší a otocích. Ve skutečnosti lékařský text římské armády prohlásil, že konopí je účinné při bolestech uší, zatímco Plinius starší poznamenal, že vařené kořeny konopí zmírňují prudkou bolest.

Ve východní oblasti Demokratické republiky Kongo oblast ovládal kmen Bashilange. Byli to nelítostní válečníci a byli zodpovědní za zabíjení svých rivalů, pojídání jejich těl a zotročování svých vězňů. Pravidelně také kouřili marihuanu, a to i na většině významných akcí. Byli známí jako zabijáci nachlazení, ale nakonec se z nich stali mírotvorci pěstující marihuanu. Pokud se ptáte, jak se marihuana stala tak populární v západním světě, tady přichází historie.

Na počátku 60. let byl v Americe rozšířen marihuanový aktivismus a protiválečné protesty se začaly šířit po celé zemi. Protiválečné hnutí rychle rostlo a marihuanový aktivismus se do něj rychle integroval. Ne vždy však byla bitva v tomto časovém období vyhrána. K popularitě marihuany přispělo mnoho dalších faktorů. Marihuana byla použita na protest proti válce ve Vietnamu a její legalizace přišla jako reakce na tyto protesty.

Na přelomu dvacátého století byla marihuana stále známá jako marihuana. Mexičtí imigranti si tradici kouření marihuany přivezli ze své domoviny. Jak se však protimexické nálady zvýšily a xenofobie začala stoupat, mnoho Američanů se vyděsilo mexických přistěhovalců marihuana pěstování a začalo démonizovat marihuanu. Přibližně ve stejné době byl název drogy poangličtěn na „marihuana“, aby se dále podpořila myšlenka, že marihuana je cizí a nebezpečná. To rozdmýchalo xenofobii a mnohé státy nakonec jeho používání zakázaly.

V roce 1991 nezávazné volební opatření schválené 79 % voličů v San Franciscu zpřístupnilo legální marihuanu pacientům s AIDS. Městská dozorčí rada rovněž vyzvala orgány činné v trestním řízení, aby nestíhaly https://www.ministryofcannabis.com/cs/feminizovana-konopna-seminka/ultra-white-amnesia-feminizovane osoby užívající marihuanu na lékařský předpis. Městská rezoluce 141-92 také povolila otevřený prodej marihuany pacientům s AIDS. To vyvolalo první výdejnu marihuany, kterou založil Dennis Peron.