Podpora lékařského konopí ve Španělsku roste

V posledních letech je legalizace konopí pro léčebné účely stále populárnější ve Spojených státech a Kanadě. A jak roste jeho používání v Evropě, roste i podpora léčebného konopí ve Španělsku. Očekává se, že do roku 2025 bude mít toto odvětví hodnotu 50 miliard eur, přičemž Španělsko k této celkové hodnotě přispěje asi pěti miliony eur. Jaká je tedy budoucnost léčebného konopí ve Španělsku? Může se to někdy stát realitou?

Ačkoli Španělsko bylo mezi prvními zeměmi v Evropě, které dekriminalizovaly osobní užívání marihuany, vláda stále následuje ostatní evropské země. Země má zastaralé zákony a předpisy, které pacientům brání v legálním přístupu k léčebnému konopí. Nabízí také jen malou škálu farmaceutických kanabinoidních produktů, ale veřejné mínění podporuje legalizaci léčebného konopí. Navzdory tomu vláda neučinila žádné oficiální kroky k legalizaci léčebného konopí, takže přístup k rekreační marihuaně je pro obyvatelstvo obtížný.

V dubnu 2021 barometrový průzkum španělské populace zjistil, že 90,1 % dotázaných lidí se vyslovilo pro legalizaci konopí pro léčebné účely. Toto číslo bylo ještě vyšší ve srovnání s odpovídajícími výsledky z podobného průzkumu v roce 2008. Tento trend podporují i semenářské společnosti. Kromě toho země vytvořila síť související s průmyslem, která zahrnuje uživatele konopí a aktivisty. Podniky související s konopím navíc dosahují ve Španělsku značných příjmů.

Zatímco přítomnost v tomto odvětví v médiích a výzkumné publikace naznačují, že španělská podpora léčebného konopí nabírá na síle, nedostatek strukturovaného lobbingu ztěžuje tomuto odvětví pokrok. Navzdory tomuto nedostatku průmyslového lobování autoři článku tvrdí, že případ Kanavape podnítí regulační reflexi. Mezitím bude muset průmysl tvrdě zatlačit, aby otevřel oči španělským úřadům. Je čas zvážit legalizaci konopí ve Španělsku.

Nezájem vlády o legalizaci léčebného konopí podnítil mezinárodní kampaň za regulaci tohoto odvětví. Zatímco španělská vláda konopí neregulovala, řada marihuanových společností zaregistrovala a vyvinula své produkty. Parlamentní komisi pro legalizaci konopí nedávno schválila vláda a podpořila ji protiúsporná strana Podemos. S podporou ostatních politických stran průmysl začíná měnit svůj negativní obraz.

Legalizace léčebného konopí ve Španělsku vedla k vytvoření mnoha konopných společenských klubů v různých městech. Kluby začaly jako nezisková družstva pro ty, kteří chtěli používat konopí jako lék. Postupem času se však staly turistickou atrakcí a přispívají k černému trhu. S legalizací budou tyto kluby minulostí. Ve Španělsku jsou nyní tisíce pacientů s léčebným konopím.

Vládní podvýbor bude zkoumat lékařské přínosy marihuany. Pro návrh na založení skupiny hlasovali zástupci všech stran. Tato skupina bude studovat přínosy marihuany jako léku. Socialistický poslanec konopie a konopie indyjskie Daniel Viondi bude působit jako mluvčí skupiny. Studie zveřejněná minulý rok Národním institutem zdraví ukázala, že devadesát procent dospělých Španělů dává přednost užívání léčebného konopí.

Italská vláda rovněž pokročila v legalizaci konopí pro léčebné použití. Nedávné rozhodnutí federálního správního soudu v Itálii odstranilo zdlouhavý byrokratický proces získávání předpisu na konopí. Zhruba 300 pacientů v Německu si navíc nyní může konopné produkty zakoupit v kterékoli lékárně. Náklady na paliativní léčbu konopím v Německu jsou přibližně 800 EUR měsíčně. Není však hrazena v rámci německého systému zdravotního pojištění. V Itálii také správní soud v Kolíně nad Rýnem rozhodl, že lidé s těžkým zdravotním stavem mohou pěstovat konopí ve svých domovech.

Zatímco lékařská marihuana je legální v mnoha zemích v Evropě, stále je potřeba více, aby byla tato praxe legální. Francie se chystá vyzkoušet lékařskou marihuanu v roce 2016, zatímco Švýcarsko se připravuje na její zpřístupnění pacientům. A jak https://www.ministryofcannabis.com/cs/feminizovana-konopna-seminka/big-bud-xxl-feminizovane více evropských zemí legalizuje marihuanu, očekává se, že se situace ve Španělsku zlepší. Legalizace léčebného konopí ve Španělsku zvýší přístup pacientů k lékům. S rostoucí dostupností bude legalizace konopí ve Španělsku exponenciálně růst.

Uruguay a Kanada již legalizovaly konopí pro lékařské použití. Kanada je ikonou progresivního myšlení s obrovským HDP a členstvím v G8. Odhaduje se, že v současné době užívá konopí pět milionů Kanaďanů a toto odvětví vytváří daňové příjmy ve výši 6 miliard EUR. Regulační model země je více zaměřen na podnikání a zaměřuje se spíše na daňové příjmy než na veřejné zdraví. Takže nejlepším způsobem, jak vytvořit legální systém konopí ve Španělsku, je pečlivě naplánovat podrobnosti.