Sněmovna reprezentantů odhlasovala legalizaci marihuany

Sněmovna reprezentantů ovládaná demokraty v pátek odhlasovala dekriminalizaci marihuany na federální úrovni. Hlasování, které na jaře 2022 připravuje půdu pro nový legální trh s hrnci, probíhalo podle stranických https://www.ministryofcannabis.com/cs/feminizovana-konopna-seminka/cannabis-light-feminizovane linií. Pro návrh hlasovalo deset demokratů a jeden nezávislý. Proti opatření se postavilo šest republikánů a tři nezávislí. Sněmovna odstranila kontroverzní část o žadatelích o „sociální spravedlnost“.

Legislativa přijatá Sněmovnou loni prošla sněmovním soudním výborem a v pátek se dostala na půdu sněmovny. Jedním z původních sponzorů byl poslanec Ed Osienski, demokrat z Newarku. Sněmovna vedená demokraty má k legalizaci chladnější postoj než Senát řízený republikány. Očekává se však, že nově progresivní Demokratický klub tento zákon schválí. Zatímco Sněmovna ve čtvrtek proti opatření hlasovala, Senát o něm nejednal.

Legislativa bude vyžadovat nové licenční poplatky za prodej marihuany. Aby se stal zákonem, potřebuje 60procentní nadpoloviční většinu. Potřebuje ale jen 25 hlasů ve 41členné sněmovně, 13 v 21členném Senátu. Demokratická strana má o jedno křeslo více než republikánská většina v obou komorách, takže by mohla projít i přes plný odpor republikánů. Debata o tom, zda legalizace marihuany ovlivní federální rozpočet, ještě neskončila.

Podle nejnovější legislativy Senát stále nepřijal zákon o legalizaci konopí. Senát nyní projedná doprovodný návrh zákona koncem tohoto roku. Návrh zákona přepracoval senátor Chuck Schumer, demokrat z New marihuana Yorku, Oregonu a New Jersey. Obsahuje přísnější opatření v oblasti sociální spravedlnosti a odstraňuje výrazy, které by odepřely federální povolení žadatelům s odsouzením za trestný čin marihuany.

Legislativa Senátu je podobná sněmovnímu návrhu zákona, ale je jiná. Nemění zákony státu a žádným způsobem to neovlivňuje zákony. Sněmovna v pátek odhlasovala legalizaci marihuany. Návrh zákona prošel soudním výborem sněmovny, ale republikáni nebyli schopni v předchozím roce schválit senátní návrh zákona. Nyní je na státech, aby určily, jak bude regulována.

Senát ve čtvrtek hlasoval pro legalizaci marihuany, ale návrh zákona s podobným zněním byl po měsících odkladů odložen a pokáral demokraty za prosazení legislativy před dnem voleb. Republikáni se postavili proti návrhu zákona, protože nedával dostatek času soustředit se na pomoc při COVID-19. Senát však nyní přistoupí k naplánování hlasování o návrhu zákona o dekriminalizaci marihuany.

Očekává se, že Sněmovna reprezentantů v pátek schválí zákon MORE, který změní federální politiku ohledně marihuany. Tento návrh zákona také řeší vysokou daň, kterou má federální politika týkající se marihuany na barevné komunity. Většina sněmovních demokratů v Senátu je zásadní pro zajištění schválení legislativy. Zákon MORE by státům usnadnil získání účtu za marihuanu a zajistil, že marihuana zůstane ve státě legální.

Očekává se, že zákon MORE projde Sněmovnou reprezentantů příští týden. Odstraní konopí ze seznamu federálně kontrolovaných látek a umožní zatýkání a odsouzení na nízké úrovni. Ačkoli je nepravděpodobné, že projde v Senátu kontrolovaném republikány, legislativa je pro demokraty způsob, jak vyslat zprávu o drogách. Zákon MORE by také vytvořil spotřební daň z prodeje konopí a rozděloval výnosy komunitám, které byly negativně ovlivněny válkou proti drogám.

Vzhledem k tomu, že hlasování bylo těsné, odpůrci se hádali o jazyk, který by odsouzeným uživatelům marihuany umožnil udržovat své záznamy čisté. Odpůrci zákona tvrdili, že by měly být dekriminalizovány i trestné činy související s marihuanou. Očekává se, že tento zákon schválí Sněmovna reprezentantů v příštích několika měsících. A výsledné změny by mohly připravit půdu pro rozvoj nového odvětví.