Trump Budget omezuje práva států na marihuanu

Jako první návrh rozpočtu prezidenta Trumpa se Republikánská strana pokouší zbavit státy práv na legalizaci marihuany. Zatímco pozměňovací návrh Sněmovny byl dostatečně široký na to, aby rozšířil ochranu pro státní programy s marihuanou, Senát jej nenásledoval a tato změna byla také vyloučena z návrhu zákona o fiskálním roce 2020. Zatímco prezident Trump byl v otázce práv států nekonzistentní, tento návrh rozpočtu dělá více než jen zbavuje státy legální marihuany. Nová federální drogová politika by ukončila ochranu státních lékařských programů marihuany a legalizaci ve Washingtonu, DC.

V dopise generálnímu prokurátorovi Jeffu Sessionsovi a ministru financí Stevu Mnuchinovi guvernéři prvních čtyř států, které legalizovaly prodej marihuany, naléhali na Trumpovu administrativu, aby chránila své stávající politiky. https://www.ministryofcannabis.com/cs/feminizovana-konopna-seminka/gods-glue-feminizovane Guvernéři také požádali o možnost setkat se s úředníky administrativy. Nejsou sami, kdo se staví proti rozpočtu Trumpovy administrativy. Otázka legalizace konopí je skutečně jednou z nejkontroverznějších v americké historii.

Zatímco Sněmovna dosud nezvažovala návrh zákona o rozpočtových prostředcích pro fiskální rok 2021, již schválila pozměňovací návrh pro minimální akci. Mezitím sněmovní výbor pro pravidla odmítá nařídit změny proti konopí. Novely proti konopí by odebraly federální peníze ze států, které povolují jedlé konopí nebo nemají programy řidičského vzdělávání se sníženou THC. Ale i když jsou mnozí rozčileni nad protikonopnými novelami v Senátu, jsou přesto nezbytné k ochraně práv států na léčebné programy marihuany.

Je však nepravděpodobné, že by se hlasování sněmovního výboru o novele Rohrabacher-Farr minulý týden stalo zákonem. Senát podobnou novelu před dvěma lety neprošel. Přesto průzkumy naznačují, že marihuana má širokou podporu voličů, i když se novela nestane zákonem. Ale toto je důležitý krok v ochraně práv států na programy lékařské marihuany. Toto je pro průmysl krok správným směrem.

Kromě toho, Sessionsův krok proti hrnci umožní federálním žalobcům určit, zda jsou státní zákony týkající se marihuany v rozporu s federálním zákonem. To by mohlo v budoucnu vést k velkému počtu stíhání souvisejících s drogami. Pokud to Kongres neudělá, voliči milující marihuanu mohou mít menší pravděpodobnost, že pro něj v roce 2020 nebo 2018 budou hlasovat.

Postoj Republikánské strany k legalizaci marihuany však není překvapivý. Marihuana je obecně populární mezi libertariánskými republikány, a proto někteří konzervativci věřili, že Trump je pro marihuanu. Podle ekonomického historika Jeffreyho Mirona by ale legalizace marihuany mohla ve skutečnosti zvýšit počet lidí, kteří ji chtějí užívat. Proto je nutná legalizace, ale až po prosazení zákona.

Iniciativa by také omezila počet rostlin, které může člověk pěstovat v domácnosti. Obcím by to ale umožnilo zónovat určité oblasti pro podniky s marihuanou. Takové podniky by nebyly veřejnými prostory a konopí podléhaly by stejnému zákazu veřejné spotřeby. Člověk mohl mít v domácnosti maximálně dvanáct rostlin. Pronajímatel by navíc nesměl zakázat poživatiny a bonbóny s obsahem konopí v atraktivních obalech.

Federální vláda se také zaměřuje na snahy o legalizaci marihuany ve státech. Zatímco Trumpova administrativa obecně podporovala práva států, jednala nedůsledně. Generální prokurátor Jeff Sessions kritizoval Kalifornii za její politiku „útočiště“, která chrání imigranty bez dokladů před deportací. Ministr vnitra Ryan Zinke dále bojoval s pobřežními státy kvůli těžbě ropy, zatímco ministryně školství Betsy DeVosová chránila soukromé společnosti před zneužíváním prostřednictvím federální vlády.

Za současný zákaz marihuany je zodpovědná klauzule o obchodu, která vyplývá z rozsáhlého výkladu článku I Nejvyššího soudu. Soud ve věci Wickard v. Filburn rozhodl, že Kongres může regulovat pšenici, ale ne marihuanu. Rovněž rozhodl, že Kongres může regulovat prodej pšenice pro nekomerční účely. A proto státy stále více prosazují svá práva na marihuanu. To znamená, že federální vláda nemůže nutit státy, aby přijaly její zákaz marihuany.