Jak by konopí mohlo být obrovským nástrojem v boji proti změně klimatu a nahradit nylon v průmyslu plastů

Konopí má mnoho aplikací a jeho olej a semena lze použít jako barvu a olej na vaření. Jako plodina produkuje dvakrát až pětkrát více vlákna na hektar než bavlna, což znamená, že k produkci stejného množství vlákna je potřeba méně půdy. Konopí lze také pěstovat na stavbu a podestýlku pro zvířata a listy se konzumují jako šťáva. Jako biomasa vyžaduje konopí méně vody než jiné plodiny a lze jej vypěstovat během okamžiku. Je také vysoce výživné a jediný hektar konopí může kompenzovat uhlíkové emise dvou automobilů.

Je široce považován za uhlíkově negativní surovinu. To znamená, že absorbuje více uhlíku, než vyprodukuje. A zatímco mnozí z nás mohou být znepokojeni rostlinou, která vypadá jako marihuana, konopí je ve skutečnosti vysoce udržitelná možnost, která může nahradit nylon v průmyslu plastů. Může být pěstován bez použití herbicidů a může být dokonce organicky certifikován USDA a nezávislými organizacemi. A zatímco pěstování konopí vyžaduje o něco více dusíku než bavlna, je mnohem šetrnější k životnímu prostředí než bavlna a nylon.

Ve srovnání s jinými vlákny je konopí nejekologičtějším konkurentem. Dá se pěstovat kdekoli na světě a k růstu potřebuje o polovinu méně vody. Navíc rychle roste a potřebuje minimum vody, takže jeho biomasu lze využít pro různé průmyslové účely. Zatímco bavlna je plodina s vysokým obsahem uhlíku, konopí je mnohem udržitelnější. Konopí je také biologicky odbouratelné, takže se není třeba obávat o jeho bezpečnost.

Kromě textilu přispívá konopí také k vývoji celé řady dalších produktů. Konopná semínka lze použít k výrobě produktů CBD. Dá se pěstovat bez pesticidů a je to také superpotravina, kterou lze nahradit živočišné bílkoviny. Kromě textilu má konopí široké využití. Dá se sklízet v neúrodných půdách a lze z něj vyrobit pevnou tkaninu.

Konopí je jedním z nejvšestrannějších dostupných přírodních produktů. Může nahradit dřevo, bavlnu a další nepotravinářské materiály. Vyžaduje také polovinu vody než bavlna. Může být dokonce použit jako palivo. Navzdory stigmatu spojenému s užíváním marihuany bylo konopí málo využíváno. Jeho vysoce kvalitní bílkoviny a vláknina by však již brzy mohly být hlavní zbraní v boji proti klimatickým změnám.

Díky vysokému obsahu celulózy je vynikajícím zdrojem vlákniny a dlouho se používá pro textilie. Kromě oděvů je konopí stále populárnější v bytovém textilu a jeho schopnost odolávat opotřebení je významným přínosem. Používá se také pro potraviny a je vynikající alternativou k nylonu. Rostlina je odolná vůči rozkladu a lze ji snadno přidat do ročního střídání.

Před 40. lety 20. století bylo konopí cennou obchodní komoditou. Jeho použití v oděvech bylo tak rozšířené, že mělo hodnotu 580 milionů dolarů ročně. Používá se také jako zdroj bílkovin pro zvířata. Jeho vysoce kvalitní vlákna lze použít mnoha různými způsoby, včetně jídla, triček a oblečení. Navíc se stává klíčovou součástí boje proti globální ekonomice.

Konopný průmysl je v současnosti hlavní příčinou klimatických změn. Jeho průmyslové využití má potenciál být hlavním faktorem přispívajícím ke globálnímu oteplování. Ale pokud je schopen absorbovat uhlík, mohl by nahradit použití nylonu https://www.ministryofcannabis.com/cs/samonakvetaci-seminka/auto-white-widow-feminizovane v různých průmyslových odvětvích, včetně obuvi, oděvů a potravin. A i když je konopí skvělým zdrojem energie, stále ještě není dotováno tak, jako jiné plodiny. V důsledku toho by mohl v budoucnu potenciálně nahradit používání nylonu.