Kongres zablokoval federálům prosazování zákonů o marihuaně v legálních státech

Toto dvoustranné opatření v pátek schválila Sněmovna reprezentantů a schválil Senát. Legislativa sponzorovala několik sněmovních demokratů a republikánů, včetně zastupitele za demokraty z Oregonu Earla Blumenauera. Novela byla součástí většího zákona o výdajích pro ministerstvo obchodu a spravedlnosti. Zabránilo by to ministerstvu spravedlnosti v zasahování do státně legálních programů marihuany. Současnou politikou ministerstva spravedlnosti bylo chránit pouze místní programy léčebného konopí.

Legislativa také obsahuje rozsáhlou přílohu, která brání federálním agenturám utrácet peníze na prosazování zákonů o marihuaně v legálních státech. Návrh zákona představilo loni vedení Sněmovny demokratů. Během debat sněmovní demokraté tvrdili, semínka cbd že by se sněmovna měla zaměřit na jiné otázky, jako je poskytování pomoci obětem COVID-19 a zdanění dávek v nezaměstnanosti. Republikáni však uvedli, že návrh zákona by měl být předložen k hlasování v příštích několika měsících.

Sněmovna schválila návrh zákona poměrem 217:197, který prošel spolu s doprovodným návrhem zákona. Nyní Senát pracuje na vlastním návrhu zákona, ale očekává se, že Senát učiní totéž později v tomto roce. Není jasné, zda Senát přijme sněmovní novelu, nebo schválí vlastní návrh zákona. Novela demokratů neodstraňuje federální zákaz marihuany, ale umožňuje státům ji legalizovat.

Senátní návrh zákona se o rok zpozdil, ale očekává se, že jeho revidovaná verze bude předložena v Senátu ještě letos. Nový zákon podporují demokratičtí lídři ve Sněmovně i Senátu a bude nutné jej sladit s návrhem Senátu. Pokud projde, bude muset zákon schválit Sněmovna a prezident opatření podepíše.

Sněmovna schválila návrh zákona o financování federální vlády a Senát připravuje vlastní návrh zákona o výdajích. Návrh zákona prošel sněmovnou poměrem hlasů 217:197. Senát stále pracuje na vlastním zákoně o výdajích. Aby prošly, musí být oba účty sladěné. Sněmovna musí schválit verzi Sněmovny, než schválí verzi Senátu.

Sněmovna schválila zákon, který má zablokovat DOJ v zasahování do státních zákonů o marihuaně. Politika ministerstva spravedlnosti byla klíčovým faktorem při legalizaci marihuany v jiných státech. Dokud platí federální zákon, není to v legalizovaném státě nezákonné. Legislativa umožňuje státům nadále prosazovat své vlastní zákony a zároveň brání federální vládě v narušování práv občanů.

Návrh zákona prošel Sněmovnou i Senátem a nyní půjde do Senátu. Senátor Ron Wyden stojí v čele úsilí o přijetí komplexního zákona o marihuaně, který federálně dekriminuje marihuanu a zdaňuje ji. Schválením úzkého zákona sněmovna ztíží Senátu přijetí širšího zákona o marihuaně. Je také důležité poznamenat, že návrh zákona přijatý ve Sněmovně a Senátu bude vyžadovat hlasování o větším návrhu zákona, než bude moci být podepsán.

Toto opatření podpořil Senát, ale ve Sněmovně neuspěl. O návrhu zákona musí ještě hlasovat Senát a očekává se, že v Senátu zemře. Nyní se očekává, že návrh zákona projde Sněmovnou, ale aby se stal zákonem, potřebuje 60 hlasů v Senátu. Je nepravděpodobné, že by sněmovna o návrhu zákona v Senátu hlasovala ještě letos.

Tento návrh zákona je prvním krokem v úsilí obou stran o dekriminalizaci marihuany a ochranu zákonů o léčebném konopí v právních státech. Novela by uvalila na maloobchodní prodej marihuany pětiprocentní daň, která by po třech letech vzrostla na osm procent. Výnos z této daně by mohl jít na programy, které podporují zdraví, vzdělání a pracovní školení pro lidi v nouzi. Novela je také velkým krokem k ukončení federální prohibice marihuany.